709/2425 - Doctoraal onderzoeker europese hamster
Over ons

Hogeschool PXL is met meer dan 10700 studenten en 1300 medewerkers een toonaangevende hogeschool in de regio. In het dynamisch netwerk van Hogeschool PXL dagen we elke partner vandaag uit om samen de toekomst te ontwerpen. Doordrongen van identiteit en praktijk leiden we ondernemende, geëngageerde, creatieve professionals en kunstenaars op. We werken samen aan oplossingen met organisaties in onderzoek en dienstverlening. We claimen kwaliteit in een innovatieve en multidisciplinaire omgeving die vlotheid en tegelijk sérieux uitstraalt.

Betrekking
Functie:
Onderzoek functie
Departement:
PXL Research
Aanstelling:
Contractueel tijdelijk
Vereist niveau:
Masteropleiding
Volume:
100%
Duur:
De contractuele aanstelling kan ingaan zo snel als mogelijk (indien technisch mogelijk en in functie van je beschikbaarheid). De aanstelling voor één jaar kan worden verlengd in functie van de onderzoeksopdrachten die verworven worden of lopende zijn.
Details

Taakomschrijving

De directie Onderzoek en Dienstverlening werkt aan de uitbouw van onderzoek en dienstverlening binnen Hogeschool PXL en dit als motor voor innovatie in de regio. Hogeschool PXL bundelt haar onderzoek en wetenschappelijke dienstverlening in expertisecentra.

Het expertisecentrum PXL BIO-Research biedt duurzame oplossingen op maat voor zowel bedrijven en overheden op het vlak van biodiversiteit en stedelijke ecosystemen Het praktijkgerichte onderzoek focust op:

• praktijkgericht onderzoek in het onderzoeksdomein van biodiversiteit met nadruk op invasieve exoten en de bescherming van kleine zoogdieren;

• praktijkgericht onderzoek in het domein van groen in de openbare ruimte om tot klimaatbestendige en duurzame gemeenten door doelgerichte inzet van duurzame groenoplossingen en hun ecosysteemdiensten voor de burger;

In zijn onderzoek werkt PXL BIO-Research nauw samen met het Centrum voor Milieukunde van de UHasselt en het Centrum Duurzaam Groen in Genk.

PXL BIO-Research wil een doctoraal onderzoeker (100%) aanwerven voor onderzoek naar de impact van omgevings- en genetische factoren op het reproductiesucces van de Europese hamster (Cricetus cricetus).

FUNCTIEOMSCHRIJVING

De onderzoeker zal actief betrokken zijn bij praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek en dienstverlening binnen het speerpunt ‘Biodiversiteit’ van PXL BIO-Research. Dit speerpunt richt zich op het ontwikkelen en verbeteren van methoden voor het beheer van zowel invasieve exoten (zoals de Amerikaanse stierkikker) als van beschermde en zeldzame soorten (zoals de hamster en hazelmuis). Het innovatiedomein ‘Protected species management’ heeft als doel het onderzoek en de dienstverlening te bevorderen op het gebied van het beheer van beschermde faunasoorten.

Dit doctoraatsproject richt zich op de impact van omgevingsfactoren op het reproductiesucces van de wilde hamsterpopulaties in landbouwgebieden zoals Widooie (Tongeren). Uit de monitoring van de geïntroduceerde hamsters bleek dat de vrouwelijke dieren te weinig worpen per seizoen hadden en dat het aantal jongen per worp onvoldoende was om de populatie op een stabiel niveau te houden. Een mogelijke verklaring voor dit probleem is dat de vrouwtjes onvoldoende dierlijke proteïnen (zoals bodembewonende invertebraten) binnenkrijgen voorafgaand aan de reproductieperiode. Dit zou de dracht en lactatie beïnvloeden, wat resulteert in een lager reproductiesucces.

Het project onderzoekt of de afname van bodembiodiversiteit in landbouwgebieden, zoals vaak gerapporteerd in internationale studies, verantwoordelijk kan zijn voor het gebrek aan beschikbaar voedsel voor hamsters. Door deze factoren op zowel lokale als Europese schaal te bestuderen, probeert het onderzoek een beter inzicht te krijgen in hoe de omgeving de voortplanting van hamsters beïnvloedt en welke maatregelen nodig zijn om hun populaties te ondersteunen.

In GAIA-zoo worden momenteel de hamsters van de BNN-genetische lijn gekweekt die vervolgens gebruikt worden om te introduceren in geschikte habitats in België en Nederland. I.s.m. deze zoo zal er binnen dit doctoraat via aangepaste voedingsschema’s nagegaan worden welk effect dit heeft op een succesvolle bevruchting en bijhorende worpgrootte in gevangenschap.

Het inbrengen van gekweekte dieren binnen een kleine populatie brengt genetische uitdagingen met zich mee. Aan de hand van haarstalen van aanwezige “wilde” exemplaren uit Widooie en geïntroduceerde dieren uit de kweek (2019-2021) zal er een genotypering van de individuen plaatsvinden waarna een overervingsanalyse van verschillende genen uit beide populaties zal opgemaakt worden. Dit zal het effect en de rol van introducties binnen een kleine bestaande populatie op genetisch vlak specifiëren en mogelijke bijsturing in de kweek of het uitzetten van bepaalde exemplaren in de toekomst mogelijk maken.

Bovenstaand onderzoek zal meer inzicht geven in de onderliggende factoren die het reproductiesucces en de genetische fitheid van de hamster in het wild kunnen sturen.

Naast het uitvoeren van de onderzoeksopdrachten hierboven, help je ook mee aan wetenschapscommunicatie en projectontwikkeling.

Profiel

• Je beschikt over een aangetoonde vakinhoudelijk expertise m.b.t. praktijkgericht wetenschappelijk ecologisch onderzoek en/of onderzoek in biodiversiteit;

• Je hebt kennis en inzicht in het beheer van beschermde en zeldzame soorten;

• Je bent vertrouwd met de landbouw en landbouwpraktijken;

• Je hebt een goede kennis van ArcGis/QGis;

• Je hebt een goede kennis van Microsoft Word, PowerPoint en Excel maar je bent ook vertrouwd met statistische verwerking via softwareprogramma’s zoals R en RStudio of SPSS;

• Je kan helder en correct communiceren, je kan de praktische communicatie rond de onderzoeksprojecten verzorgen en levert een actieve bijdrage aan wetenschapscommunicatie;

• Je kan een overleg, vergaderingen met diverse overheden en partners organiseren en/of leiden en hierover de verslaggeving verzorgen;

• Je kan planmatig werken, opdrachten voor andere medewerkers voorbereiden en begeleiden en uitvoeren;

• Je kan de voortgang en de timing van projecten bewaken;

• Je kan helder schriftelijk rapporteren;

• Je kan innoverende, nieuwe ideeën aanbrengen;

• Je gaat actief op zoek naar nieuwe projecten en financiering en schrijft mee nieuwe projectaanvragen uit;

• Je bent en blijft op de hoogte van de ontwikkelingen in het werkveld;

• Een goede kennis van de Engelse taal is een meerwaarde voor onderzoeksdoeleinden en (internationale) (onderzoeks-) projecten;

• Je hebt een rijbewijs B en beschikt over een wagen.

De professional die wij zoeken:

Ben jij een ondernemend en dynamisch professional die open staat voor vernieuwing en ga je vanuit een onderzoekende houding zelf actief op zoek naar nieuwe inzichten, werkwijzen en oplossingen? Beschik jij over goede communicatieve vaardigheden en heb je de passie en empathie om je in te zetten voor biodiversiteit? Ben jij een professional die ondernemend is, gemakkelijk een netwerk kan uitbouwen en de uitdaging wil opnemen om actief mee te werken aan projectmatig onderzoek? Dan bezit jij de “X-factor” en nodigen wij jou graag uit om te solliciteren.

Toelatingsvoorwaarden

• Je bent in het bezit van een masterdiploma (of hiermee gelijkgesteld) in de Biologie, in de Biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde of in de Bio-ingenieurswetenschappen;

• Beroepservaring is een pluspunt, maar geen vereiste;





Aanbod

Hogeschool PXL, centraal gelegen in het hart van Limburg, is nauw verweven met het academische en economische leven in de regio. Je mag rekenen op een boeiende en uitdagende functie met ruimte voor het opnemen van verantwoordelijkheden en met oog voor de mogelijkheden om jouw talenten verder te ontwikkelen. Je komt terecht in een innovatieve en multidisciplinaire omgeving die hartelijkheid en ernst uitstraalt. Je plaats van tewerkstelling is de universitaire campus in Diepenbeek.

Salarisschaal

De inschaling gebeurt op masterniveau salarisschaal A21 (baremacode 587).

Voor meer informatie: Salarisschalen administratief en technisch personeel hogescholen (vlaanderen.be)

Je vindt het bruto geïndexeerd maandsalaris in de kolom 'maandsalaris'. Een bruto-netto calculatie maken, http://kan je hier doen.

Naast anciënniteit in de openbare sector kan ook relevante beroepservaring in de private sector of als zelfstandige worden toegekend, conform het hogescholendecreet. De maximum toegekende anciënniteit voor deze functie bedraagt 5 jaar, tenzij de automatisch toegekende beroepservaring deze termijn overschrijdt. Deze nuttige beroepservaring kan worden toegekend mits het voorleggen van de noodzakelijke bewijsstukken binnen de maand na indiensttreding en onderzoek van het volledige dossier. De anciënniteitsbepalingen voor interne kandidaten zoals eerder verworven, blijven behouden.



Opmerkingen

Solliciteren voor deze functie kan tot uiterlijk 15/11/2024 en uitsluitend via ons elektronische sollicitatietool SES: http://ses.pxl.be. Je kan ons via deze weg je cv, diploma’s, motivatiebrief … bezorgen. Je kan rekenen op een discrete behandeling van je kandidatuur.

Selectieprocedure

• Preselectie op basis van CV en motivatiebrief is mogelijk en afhankelijk van het aantal kandidaten.

• Je voldoet bij indiensttreding aan de algemene toelatingsvoorwaarden zoals bepaald in de Codex Hoger Onderwijs.

Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, afkomst of handicap.




Contactinformatie

Informatie betreffende vacature
Alain De Vocht
Onderzoekscoördinator Expertisecentrum PXL BIO-Research
Hogeschool PXL
T: +32 474 733061
E-mail: alain.devocht@pxl.be
OF
Sarah Descamps
Speerpuntcoördinator Biodiversiteit
Hogeschool PXL
E-Mail :sarah.descamps@pxl.be

Informatie betreffende selectieprocedure
Veronique Cleymans
E-mail: veronique.cleymans@pxl.be

Te noteren


Datum kandidaatstelling: 15/11/2024

Datum interview:

Indiensttreding: